Welke aandelen kopen?

Bij het beleggen in aandelen heb je keuze uit duizenden aandelen wereldwijd. Je kunt er dan voor kiezen om in een fonds te beleggen waar de aandelen al voor jou gekozen zijn. Als je zelf de keuze wilt maken dan zijn er verschillende factoren type aandelen waar je keuze uit hebt. Welke aandelen voor jou het best geschikt zijn hangt af van hoeveel risico je durft te nemen. Aan agressieve aandelen zit veel risico en aan preferente aandelen weinig.

Gewone aandelen

Beleggen in gewone aandelen is erg populair omdat het een hoger rendement oplevert dan bijna iedere andere beleggingsvorm. In verband met dit hoge rendement staat het hoge risico dat je als belegger in aandelen loopt. Bij failliet verklaring van de onderneming kun je al je ge´nvesteerde geld verliezen.

Preferente aandelen

Met het kopen van preferente aandelen verzekerd de aandeelhouder zich van een vaste jaarlijkse dividenduitkering. Ook heb je als preferente aandeelhouder bij liquidatie voorrang op gewone aandeelhouders om je geld terug te krijgen. Door deze twee voordelen worden preferente aandelen gezien als een relatief veilige investering.

Defensieve aandelen

Relatief veilige gewone aandelen zijn defensieve aandelen. Deze aandelen hebben de afgelopen jaar een stabiel dividend opgeleverd. Ook de waarde van de aandelen verschilt niet veel en reageert niet extreem op nieuws. Het rendement op deze aandelen is vaak lager dan op andere type aandelen.

Agressieve aandelen

Deze aandelen zijn risicovolle aandelen en precies het tegenbeeld van defensieve aandelen. De waarde van de aandelen kan extreem schommelen wat kan zorgen voor veel winst of verlies. Het dividend is zeer onstabiel en kan enkele jaren niks of heel veel zijn.

Groei aandelen

Het kopen van aandelen in een onderneming met veel potentie levert groei aandelen op. Je verwacht dat dit (net opgestarte) bedrijf in de toekomst een hele grote en winstgevende organisatie gaat worden. Voorbeelden zijn bedrijven voor alternatieve energie of hele innovatieve ondernemingen.