Wat zijn aandelen?

Een aandeel is een bewijs dat je mede-eigenaar bent van een onderneming. Deze onderneming gebruikt het geld dat je hiervoor betaald om investeringen te doen of om zijn financiŽle positie te verbeteren. In ruil voor je geld ontvangt je rendement wanneer de onderneming winst maakt. Maakt de onderneming niet voldoende winst of zelfs verlies dan kun je niet alleen je rendement mislopen maar ook je inleg verliezen. Deze vorm van beleggen is riskant maar kan je ook veel rendement opleveren.

Risicoís van beleggen

Bij het beleggen in aandelen ontvang je in goede tijden rendement en in slechte tijden vervalt dit rendement. Als het bij de onderneming heel slecht gaat kan het failliet worden verklaard en kun je je volledige inzet verliezen. Bij het kopen van aandelen neem je dus een hoop risico. Hoe groot dat risico is hangt af van welk soort aandeel je koopt.

Je kunt de aandelen indelen in agressieve en defensieve aandelen. De eerste vorm heeft een zeer onstabiel dividend en een onstabiele waarde. Dit betekend dat je veel geld kun verdienen maar ook veel geld kunt verliezen aan dit type financieel product. De defensieve aandelen zijn de relatief veilige aandelen met een stabiel dividend en waarde. Het rendement op deze aandelen ligt door het lage risico ook lager.

Rendement

Het rendement op aandelen bestaat uit dividend en uit koersrendement. Dit eerst is de vergoeding die je ontvangt als de onderneming voldoende winst behaald. Het koersrendement is mogelijk doordat de meeste aandelen verhandelbaar zijn op de beurs. De rendement is het verschil tussen de prijs waarvoor je het aandeel hebt gekocht en de prijs waarvoor je het verkoopt. Hoe positiever de berichtgevingen over een onderneming zijn hoe hoger dit rendement kan liggen.

Het koersrendement op agressieve aandelen ligt opmerkelijk hoger omdat de waarde ervan erg wordt beÔnvloed door verwachtingen en het nieuws. Dit betekend dat positief nieuws je heel veel koersrendement kan opleveren.

Waarde van aandelen

De waarde van aandelen wordt bepaald door de vraag en het aanbod naar een aandeel. Een (positieve) winstverwachting kan ervoor zorgen dat de waarde enorm toeneemt. Ook aankondigingen of consumentenvertrouwen kunnen van grote invloed zijn op de waarde van aandelen.