Waar aandelen kopen

Om aandelen te kopen kun je terecht bij traditionele brokers zoals je bank of via het internet bij een online broker. Hierin zit het voornaamste verschil in de kosten. Ook ontvang je via de traditionele brokers meer begeleiding, advies en ondersteuning door de hogere kosten. Waar jij het beste aandelen kan kopen probeer ik in dit artikel te verduidelijken.

Verschil in aanbod

Bij het handelen via een online broker koop je vaak een CFD in plaats van een aandeel. Dit betekend dat je een contract afsluit met de online broker over de prijs van een aandeel. Je kunt dan gebruik maken van een hefboomeffect en meer aandelen kopen met hetzelfde kapitaal. Het nadeel is dat je nooit echt eigenaar van de aandelen wordt.

Via traditioneel beleggen kun je eigenaar worden van de aandelen. Het voordeel is dat je rechten zoals stemrecht behoud.

Verschil in prijs

Doordat er via online brokers minder of geen manuren nodig zijn voor een transactie liggen de kosten stukken lager. Ook rekenen online brokers vaak geen bewaarkosten in tegenstelling tot de bank.

Verschil in service

Een online broker kan je door de lagere kosten stukken minder service, advies en ondersteuning bieden dan de traditionele brokers. Als je een groot kapitaal hebt en veel advies nodig hebt is beleggen via een online broker dan ook af te raden. Een traditionele broker kan dan veel sneller een maximaal rendement behalen.

Verschil in producten

Omdat online brokers vaak grote internationale bedrijven zijn bieden zij vaak meer financiŽle producten aan. Hierbij kun je denken aan aandelen, obligaties en valuta van over de hele wereld. Bij traditionele brokers is het vaak niet mogelijk om in alle aandelen wereldwijd te beleggen. Als je alleen Nederlandse aandelen wilt kopen dan is dit voor jou niet van belang.

Online beleggen

Kies je voor een online broker dan is het verstandig om goed te kijken naar de transactiekosten. Als deze lager liggen dan Ä5.00 is het Plus500 het voordeligste. Kom jij daar boven dan is het verstandiger om naar een andere online broker te kijken.