Risico's van aandelen kopen

Beleggen in aandelen brengt grotere gevaren met zich mee dan het gemiddelde financiŽle product. Het is belangrijk om de risicoís van dit financiŽle product goed voor ogen te hebben. Maar als belegger wil jij weten welke risicoís dit precies zijn en hoe je ze kunt minimaliseren. Om jou hierbij te helpen is dit artikel geschreven

Debiteurenrisico

Bij het kopen van aandelen is het grootste gevaar dat je loopt het debiteurenrisico. Bij het beleggen in aandelen ben je niet verzekerd van rendement en kun je zelfs je volledige inzet verliezen. Dit is te beperken door alleen te beleggen in ondernemingen die in het verleden hebben bewezen financieel gezond te zijn.

Koersrisico

De waarde van aandelen kan extreem stijgen of extreem dalen. Wat hieraan is verbonden wordt het koersrisico genoemd. Door deze waardeverandering kun je veel rendement behalen maar ook veel geld verliezen.

Berichtgevingen, ontwikkelingen in de sector, trends en winstverwachtingen kunnen van groot invloed zijn op de waarde van aandelen en het koersrisico.

Je kunt het koersrisico beperken door te beleggen in defensieve aandelen. Deze aandelen schommelen minder in waarde.

Valutarisico

Wanneer je belegt in aandelen die niet in de euro zijn genoteerd loop je een valutarisico. Een schommeling in de valutawaarde van het aandeel kan je rendement volledig drukken. Ook als je in aandelen belegt die wel in de euro zijn genoteerd loop je koersrisico. Dit komt omdat het ene aandeel sterker reageert op de waarde van vreemde valuta dan andere aandelen.

Risico en rendement

Ondanks het hoge risico dat aan het kopen van aandelen zit is het toch erg populair bij beleggers. Dit komt door het hoge rendement dat aandelen kopen kan opleveren. Dit rendement bestaat uit dividendrendement en koersrendement. Het dividendrendement wordt alleen uitgekeerd als de onderneming voldoende winst heeft behaald. Koersrendement behaal je als je je aandelen verkoopt voor meer dan waarvoor je ze hebt gekocht.