Preferente aandelen

Naast de gewone aandelen heb je ook nog de preferente aandelen. Preferente aandelen kunnen eerder hun geld vorderen bij faillissement van de onderneming. Hierdoor hebben preferente aandeelhouders minder risico om hun volledige inzet te verliezen. In dit artikel wordt uitgelegd wat preferente aandelen zijn en welke voordelen je hebt als aandeelhouders hiervan.

Wat zijn preferente aandelen

Een preferent aandeel is een combinatie tussen obligaties (vast rendement) en aandelen (potentiŰle waardestijging). De structuur van preferente aandelen kan per onderneming en dus per aandeel verschillend zijn.

Voordelen Preferente aandelen

Een aandeelhouder van preferente aandelen heeft voorrang bij de uitgifte van dividend. Vˇˇrdat er dividend wordt uitgekeerd aan de gemeenschappelijke aandeelhouders uitvangt de houder van preferente aandelen zijn dividend. Dit zorgt ervoor dat zij een relatief stabiel dividend ontvangen door de jaren heen.

Bij een faillissement staats de preferente aandeelhouder een stapje voor de gemeenschappelijke aandeelhouders. De kans is groter dat hij zijn geld terug krijgt omdat hij preferente aandelen heeft. Dit maakt het risico op preferente aandelen minder.

Nadelen preferente aandelen

Houders van preferente aandelen behalen minder snel koersrendement. Dit komt preferente aandelen weinig worden verhandeld op de Nederlandse beurs. Het dividendrendement is dus de enige inkomstenbron van de preferente aandeelhouder.

Preferente aandelen zijn ook erg gevoelig voor rentewijzigingen. Het is daarom belangrijk om deze factor mee te wegen in je keuze voor preferente aandelen.

Preferente aandelen kopen

De handel in preferente aandelen is in Nederland maar klein. Dus investeren in preferente aandelen is lastig. Maar als je de juiste timing hebt is het zeker mogelijk om preferente aandelen te kopen. Je kunt in Nederland onder andere investeren in ABN Amro en Unilever door preferente aandelen te kopen.

In de Verenigde Staten zijn preferente aandelen makkelijker te verkrijgen. Dit maakt het makkelijker om een aantrekkelijk rendement te behalen via zowel dividendrendement als koersrendement.