Buitenlandse aandelen kopen

Investeren in het buitenland, het kan op enkele drukken op de knop. Maar een investering buiten de Nederlandse landsgrenzen kan extra risico’s met zich meebrengen. Door het aantrekkelijke rendement van buitenlandse aandelen is het tijd om de risico’s en voordelen van buitenlandse aandelen onder de loep te nemen.

Risico’s buitenlandse aandelen

Het grootste risico dat je loopt bij het kopen van aandelen die niet euro genoteerd zijn is het valutarisico. Een schommeling in de waarde van de valuta waarin het aandeel is genoteerd kan het rendement flink drukken. Als de onderliggende waarde minder stijgt dan dat de valutawaarde daalt dan kun je verlies maken. Dit zal in onderstaand voorbeeld duidelijk worden.

Stel dat je 10 aandelen Apple koopt op de Amerikaanse beurs voor $450 per stuk. Als het positief gaat stijgt de waarde met 5%. Als de waarde van de dollar daalt met 10% dan behaal je nog slechts 1,6% rendement. Zo kan je niet alleen rendement verliezen maar ook verlies maken.

Ook zijn er aandelen die in de euro zijn genoteerd maar waarvan de waarde toch erg beïnvloed wordt door vreemde valuta.

Wereldwijd beleggen

Beleggen in het buiten zorgt voor de mogelijkheid tot investering in duizenden verschillende aandelen. Zo kun je beleggen in een veel belovend bedrijf in Brazilië, China of de Verenigde Staten.
Deze buitenlandse aandelen kunnen een veel hoger rendement opleveren dan de aandelen in Europa.

Valutarisico beperken

Het risico dat je loopt met buitenlandse aandelen is te beperken door je investering goed te spreiden. Dit kan door aandelen te kopen die in verschillende valuta zijn genoteerd.

Ook kun je het risico beperken door te beleggen via grote beleggingsfondsen. Deze beleggingsfondsen zijn in bezit van verschillende vreemde valuta. Hierdoor worden valutaschommelingen opgevangen.

Waar buitenlandse aandelen kopen

Het kopen van buitenlandse aandelen kan als Nederlander lastig zijn. Makkelijk beleggen in het buitenland kan via online beleggen. Via grote online brokers kan je aandelen kopen in bijna ieder land ter wereld. Met één klik op de knop heb je een CFD gekocht van een hoopvol Braziliaans bedrijf.