Beleggen in aandelen

Als men het heeft over beleggen, bedoeld men vaak het kopen van aandelen. Dit komt omdat het beleggen in aandelen één van de populairste vormen van beleggen is. Maar aan het kopen van aandelen zitten ook grote risico’s verbonden. Omdat het belangrijk is dat je precies weet wat een financieel product inhoud voor je erin gaat beleggen, is dit artikel geschreven.

Risico’s van aandelen

Aandelen zijn één van de beleggingen waaraan het meeste risico zit. Dit komt omdat je je volledige inzet kunt verliezen. Wanneer een organisatie failliet wordt verklaart is de kans groot dat jij je ingelegde geld niet terug kan krijgen.

Hoe hoog het risico is dat je je geld verliest, hangt af van welk aandeel je koopt. Zo zitten er aan agressieve aandelen meer risico’s verbonden dan aan defensieve aandelen. De waarde van agressieve aandelen kan van minuut tot minuut enorm verschillen. Dit bied de mogelijkheid om veel koerswinst te maken maar ook snel geld te verliezen.

Rendement op aandelen

Beleggen in aandelen kan je twee soorten rendement opleveren, koersrendement en dividendrendement.

Koersrendement behaal je als je aandelen voor méér geld verkoopt als waarvoor je het hebt gekocht. De kans op koersrendement is bij risicovolle aandelen groter dan bij stabiele defensieve aandelen. Tegenover de grote kans op koerswinst staat de grote kans op koersverlies.

Dividendrendement is de vergoeding die je van de onderneming ontvangt in ruil voor je geld. Je ontvangt deze vergoeding alleen wanneer de onderneming voldoende winst maakt. De dividenduitkering van agressieve aandelen is veel onstabieler dan van defensieve aandelen. Ondernemingen met defensieve aandelen geven vaak jaar in jaar uit een dividenduitkering uit.

Waar aandelen kopen

Het kopen van aandelen is mogelijk bij je bank of tussenpersoon. Je kunt er ook voor kiezen om online CFD’s in aandelen te kopen. Het voordeel is dat de kosten voor een transactie een stuk lager ligt. Ook kun je profiteren van het hefboomeffect, wat je koopkracht drastisch verbetert. Je kunt zo met een klein kapitaal veel winst (of verlies) maken.